Irisnormen: Kunnskapsbasen av fagfolk for fagfolk
Finn frem ved a klikke

Det du trenger å vite

Trevirkets oppbygging og egenskaper

Trevirket har en meget komplisert oppbygging som ikke kan sammenlignes med noe annet materiale. Hvert treslag har igjen sin karakteristiske oppbygging, men innen det samme treslaget er det heller ikke to trær som er like. Tegningene i dette Fokus er forenklede og viser hovedprinsippene. Trevirket er bygget opp av hule fibre eller celler med sterkt varierende form. Går en videre og stu…

Furu

Furu har den største utbredelsen av alle våre treslag. Tall fra Norsk Institutt for Jord og Skogkartlegging fra 2000, viser at 78 % av all skogsmark her i landet er dekket av gran og furu. Av den bardominerte skogen består 33 % av furu. Norge ligger i det boreale barskogbeltet. Dette beltet strekker seg rundt jorda fra ca. 50° nord til ca. 70° nord. Av denne grunn er d…

Tradisjonsbaserte byggemetoder

Tre har en sentral plass i vår bygningshistorie. I alle deler av landet har det vært vanlig å benytte tre, både til konstruksjon, kledning og tak. De gamle trebygningene har en unik historie å fortelle. De kan fortelle oss om valg av materialkvalitet, håndverk og sammenhengen mellom teknisk og estetisk utforming. Gamle trebygninger har også behov for ved…

Tørking av gran og furu

Da friluftstørking krever lang tørketid og gir usikker og gjennomgående for høy sluttfuktighet, er kunstig tørking ved høyere temperaturer nærmest enerådende i trelastindustrien. Ved kunstig tørking av trelasten vil en ha langt bedre kontroll med tørkeprosessen gjennom forutbestemte tørkeskjemaer, samtidig som tørketi…

Gran

Norge ligger i det boreale barskogbeltet. Dette beltet strekker seg rundt jorda fra ca. 50 ° til ca. 70 ° nord. Av den grunn er det naturlig at barskogen dominerer slik den gjør i landet vårt. Gran er hovedtreslaget i de norske skoger, og utgjør ca. 45 % av stående volum. Gran har i Norge sin naturlige utbredelse på Sør- og Østlandet og i inn…

Tradisjonsbasert trebruk

Bygninger er en viktig del av vår kulturarv. Norge har lange tradisjoner i bruk av tre som materiale. Disse tradisjonene er nedfelt i en rekke av våre middelalderbygg og andre bygninger og konstruksjoner. Mange av disse bygningene viser en meget omtenksom bruk av materialer. Forgjengerne våre har tilsynelatende hatt stor evne til å samle erfaringer og anvende dem i bygges…

Klima og trestabilitet

Hvordan påvirkes treprodukters stabilitet av de store klimaforskjellene vi har i Norge? Treteknisk blir ofte engasjert i reklamasjonssaker der skadeårsak skyldes uheldig fuktpåvirkning. Produktene kan ha hatt et ugunstig fuktighetsnivå allerede i produksjonsøyeblikket, eller de kan ha blitt fuktet opp i perioden fram til anvendelse. Byggetekniske forhold bidrar og s&…

Fuktighet i tre - tørking

Trevirket er hygroskopisk, dvs. at det opptar og avgir fuktighet avhengig av luftens relative fuktighet. De fleste egenskaper ved trevirket blir bedre ved nedtørking. Dette gjelder både fysiske og mekaniske egenskaper. Tørt trevirke vil sammenlignet med rått ha bl.a. følgende fordeler: lavere vekt mindre krymping og svelling i bruk større bestandighet…

Bjørk

På den nordlige halvkule vokser det mer enn 40 ulike bjørkearter. I Norge finnes tre av dem, hengebjørk (Betula pendula Roth/Betula verrucosa Ehrh), dunbjørk (Betula pubescens Ehrh) og dvergbjørk (Betula nana). Av disse er det bare dunbjørk og hengebjørk som er økonomisk interessante. Dvergbjørk, med sin rislignende vekstform (kjerringr…

Sitkagran

Sitkagran har sitt naturlige utbredelsesområde på vestkysten av Nord-Amerika, fra 39. breddegrad i California til 61. breddegrad i Alaska. Utbredelsen begrenser seg til det fuktige beltet langs kysten. Det er av stor betydning at det er tilstrekkelig fuktighet både i jord og luft for at sitkagrana skal trives. Sitka har imidlertid evne til å vokse på mer værhard…

Treslag og holdbarhet

Med naturlig holdbarhet menes trevirkets evne til å motstå angrep av råtesopper og eventuelt insekter. Kunnskap om holdbarheten under forskjellige forhold får man dels ved erfaring, dels ved å utføre kontrollerte forsøk under de aktuelle klimaforhold. I Europa er det definert fem bruksklasser for tre: 1. Innendørs tørt 2. Tildekket for dir…

Soppfrarget lauvtrevirke

Soppfarget lauvtrevirke gir eksklusive og attraktive produkter, samtidig som trevirket beholder sin struktur. Lauvtrevirke som er angrepet av såkalte hvitråtesopper, danner ulike farger og mønstertegninger som gir dekorative materialer. Soppfarget ved, eller surnet ved, er et kjent dreie- og formingsmateriale. Råtesopper i trevirke skiller seg fra fargeskadesopper ved at …

Lauvtreegenskaper

Alm har gode styrkeegenskaper, er slitesterk, hard og seig, og har derfor vært brukt mye til redskapsskaft, sportsartikler, parkett, møbler, treskjæring og dreiing. Veden har gode bøyeformingsegenskaper, og er tidligere brukt mye til båtbygging. I Mellom-Europa benyttes alm ofte i porter og utgangsdører som erstatning for teak. Ask har svært gode styrk…

Kjerneved furu

Kjerneved utgjør den indre delen av stammeveden i et aldrende tre. Hos noen treslag, som for eksempel eik og furu, er forskjellen mellom kjerne- og yteved tydelig med en klar fargeforskjell, mens hos andre treslag som gran, er det ingen synlig forskjell på yte- og kjerneved når den er tørket. For treslag med liten forskjell i fargen på kjerne- og yteved er det hoved…

Yteherding -årsak og tiltak

Under en tørkeprosess vil trevirket begynne å krympe når fibermetningspunktet er nådd. Ved tørking med sirkulerende varmluft, vil dette først inntreffe på overflaten. Lenger inne i materialet vil fuktigheten fortsatt være over fibermetningspunktet. Det utvikles en fuktighetsgradient i trevirket under tørkeprosessen. I denne tilstanden fors&…

Ingen poster funnet.