573.250 Maling, beis og lakk. Typer og egenskaper Dette bladet inneholder en beskrivelse av de vanligste maling-, beis- og lakktypene som brukes i og på bygninger. Bladet omfatter ikke produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling. Punkt 1–5 gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling, mens pkt. 6–8 gir en beskrivelse av ulike typer maling, beis og lakk.
544.103 Tekking med profilerte metallplater Dette bladet omhandler profilerte metallplater montert som taktekning på sløyfer og lekter og tett undertak. Platene kan være trapes- eller bølgeprofilerte eller taksteinsimitasjoner. Overlysplater er også nevnt i dette bladet. Typiske skader på tak tekket med profilerte metallplater er behandlet i Byggforvaltning 744.202.
544.101 Tekking med takstein. Materialer, legging og forankring Dette bladet behandler taktekking med betong- og tegltakstein. Bladet viser hvordan man legger sløyfer, lekter og stein, og hvordan man oppnår tilstrekkelig forankring. Undertak, snøfangere, takstiger og beslag er omtalt i andre blader.
532.212 Trapper av betong og naturstein Dette bladet omhandler oppbygging av trapper av betong og naturstein. Bladet beskriver ulike trappetyper og prinsippløsninger. Videre beskrives spesielle forhold knyttet til utendørs trapper. Trapper som skal spenne fritt, må dimensjoneres og utføres av kvalifiserte fagfolk. Plassbehov og krav til sikker og bekvem utforming av trapp og rekkverk er vist i Planløsning 324.301. For dimensjonering, oppbygging og innfesting av rekkverk, se Byggdetaljer 536.112.
542.022 Fasadeutforming og tilsmussing Dette bladet omhandler utforming av fasader for å motvirke eller redusere virkningen av skjemmende tilsmussing. Bladet tar for seg planlegging av fasader, valg av materialer og prinsipper for utforming. Videre beskrives fasadedetaljer og detaljer knyttet til installasjoner på fasader. Tilsmussing av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.240.
542.661 Overflatebehandling av nye betongfasader Denne anvisningen beskriver overflatebehandling av nye betongfasader der betongen ikke er dekket med puss. Anvisningen omhandler vannavstøtende impregneringer, porefyllende impregneringer og belegg (malinger) basert på organiske polymerer eller silikater. Belegg basert på sement eller puss er behandlet i Byggdetaljer 542.813. Utgangspunktet for anvisningen er NS-EN 1504.
520.415 Beslag mot nedbør Dette bladet behandler beslag for avskjerming mot nedbør. Hensikten med bladet er å vise hovedprinsipper for utforming og utførelse av de vanligste beslagene på bygninger. Bladet behandler grunnleggende funksjonskrav, egenskapene til de mest vanlige materialene, og metoder for skjøting, innfesting og avslutning. Bladet viser også eksempler på noen beslagsvarianter. Mer detaljerte løsninger er vist i blad for de enkelte bygningsdelene der beslag inngår. Typiske årsaker til skader i tilknytning til beslag er behandlet i Byggforvaltning 720.415.
544.221 Bånd- og skivetekking med falsede tynnplater Dette bladet behandler bånd- og skivetekking av tak med falsede tynnplater av stål, aluminium, kobber eller sink. Bladet angir prinsipper for utførelse og krav til materialer og underlag.
542.801 Fuging og tynne overflatebehandlinger på teglfasader Denne anvisningen omhandler utvendige overflater på teglmurer og behandlingsformer som beholder teglfasadens forband synlig. Anvisningen beskriver fuging, spekking, slemming og ulike skuringsteknikker. Utfordringer knyttet til maling, syrevasking og impregnering er også behandlet. Retningslinjer for planlegging og oppbygging av murte teglvegger som skal stå ubehandlet eller slemmes, er gitt i Byggdetaljer 523.221 Murte teglvegger. Forband, byggemål og modulprosjektering. Utførelse av selve murarbeidet og valg av teglkvalitet er behandlet i Byggdetaljer 542.301 Murt forblending og 523.231 Skallmurvegg med vanger av murstein og murblokker.
544.204 Tekking med asfalttakbelegg eller takfolie. Detaljløsninger Anvisningen omhandler detaljløsninger for tak tekket med takfolie eller asfalttakbelegg. Detaljløsningene viser overganger på steder hvor takbelegg slutter inn mot andre konstruksjoner. Det kan være ved takavslutninger eller mot tilstøtende vegger, dilatasjonsfuger, sluk eller forskjellige typer gjennomføringer. Anvisningen omhandler i hovedsak detaljløsninger for kompakte, flate tak, men også noen detaljløsninger for luftede skråtak. Figurene viser rettvendte tak med mekanisk festet takbelegg. Detaljer som inntekning av gjennomføringer eller avslutninger mot tilstøtende vegger følger imidlertid de samme prinsippene også for omvendte tak. Detaljer for tak tekket med folie eller asfalttakbelegg belastet med singel er vist i Byggdetaljer 544.202 og 544.203. Figurene i anvisningen viser utførelse med bruk av ubrennbar og/eller brennbar isolasjon, men uten å gå inn på alle alternativer. For mer informasjon om brannteknisk riktig bruk av brennbar og ubrennbar isolasjon, se Byggdetaljer 520.339 og [821].
533.202 Ytterdører av tre Denne anvisningen gir oversikt over forhold som har spesiell betydning for konstruksjon, kvalitetsbeskrivelse og valg av ytterdører av tre. Med ytterdør menes dør som benyttes mellom inne- og uteklima. Innsetting av ytterdører er beskrevet i Byggdetaljer 523.721 Innsetting av ytterdører.
523.721 Innsetting av ytterdører Denne anvisningen behandler innsetting av ytterdører, og viser montering med feste av karm samt detaljer for luft- og regntetting. Anvisningen tar utgangspunkt i sidehengslede ytterdører for gangtrafikk og lett transport. Svingdører, skyvedører o.l. er ikke spesielt omtalt, men prinsippene for innsetting er de samme. Om innsetting av vindusdører, se Byggdetaljer 523.701 Innsetting av vindu i vegger av bindingsverk og Byggdetaljer 523.702 Innsetting av vindu i mur- og betongvegger. I tillegg til konstruksjonsdetaljer som er vist i denne anvisningen, kan forutsetninger for montering av brannklassifiserte dører være angitt av dørprodusenten.
542.640 Overflatebehandling av utvendig trevirke Denne anvisningen beskriver overflatebehandling av utvendig trevirke; det vil si kledninger, vindskier, balkonger mv. av tre. Anvisningen omfatter ikke behandling av vinduer og dører. Den omtaler først og fremst behandling av nytt trevirke, men retningslinjene gjelder også for gammelt trevirke hvor overflatebehandlingen er fjernet til bart tre. Vedlikehold av utvendig trekledning er behandlet i Byggforvaltning 742.301 og vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre i Byggforvaltning 733.301. Aktuelle typer maling og beis er beskrevet i Byggdetaljer 573.250.
523.701 Innsetting av vindu i vegger av bindingsverk Denne anvisningen behandler innsetting av vinduer i bindingsverk av tre og bindingsverk av tynnplateprofiler av metall. Anvisningen viser alternative plasseringer i veggen og hvordan vinduet bør monteres og festes. Videre viser anvisningen detaljer for luft- og regntetting av fugen mellom karmen og veggen, samt utførelse av omramning utvendig og innvendig. Se også Byggdetaljer 523.702 Innsetting av vindu i av mur- og betongvegger.
733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører Denne anvisningen behandler periodisk tilsyn, vedlikehold og enkle reparasjoner av vinduer og ytterdører. Anvisningen tar for seg de mest vanlige problemene som oppstår med vinduer og dører i bruk, og gir forslag til hva man bør gjøre for å sikre funksjonsdyktighet og akseptabel levetid. Anbefalingene gjelder i hovedtrekk også for vindusdører. Mer omfattende utbedring av eldre trevinduer er behandlet i Byggforvaltning 733.162 Utbedring av eldre trevinduer.
533.132 Vinduer av tre Denne anvisningen gir oversikt over forhold som har spesiell betydning for konstruksjon, produksjon og kvalitetsbeskrivelse av trevinduer. Anvisningen omhandler også trevinduer med utvendig aluminiumskledning. Eksempel på trevindu er vist i fig. 01. Generell informasjon om vindustyper, funksjoner og egenskaper fins i Byggdetaljer 533.102 Vinduer. Typer og funksjoner. Lydisolasjonsegenskaper er spesielt omtalt i Byggdetaljer 533.109 Lydisolerende egenskaper for vinduer. Vinduer av aluminium og PVC er behandlet i henholdsvis Byggdetaljer 533.151 Vinduer av aluminium og 533.153 Vinduer av PVC. Eldre vindustyper er vist i Byggforvaltning 733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer. Om vedlikehold av vinduer, se Byggdetaljer 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører.
542.101 Stående trekledning Denne anvisningen omhandler utvendig, stående trekledning, med hovedvekt på kledningstyper og utførelse. Anvisningen omtaler også ubehandlet, trykkimpregnert og modifisert trevirke, men ikke profiler av trekompositter. Liggende trekledning er beskrevet i Byggdetaljer 542.102. Ubehandlet trekledning er nærmere omtalt i Byggdetaljer 542.645.
542.102 Liggende trekledning Denne anvisningen omhandler utvendig, liggende trekledning, med hovedvekt på kledningstyper og utførelse. Liggende kledning er mest vanlig på trehus, men kan også brukes på andre bygninger. Anvisningen omtaler også kledning av ubehandlet, trykkimpregnert og modifisert trevirke, men ikke profiler av trekompositter. Stående trekledning er beskrevet i Byggdetaljer 542.101 Stående trekledning. Ubehandlet trekledning er nærmere omtalt i Byggdetaljer 542.645 Kledninger av ubehandlet tre.
571.524 Trelast.Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver typer av trelast for bygningsformål. Den tar primært for seg trelast av gran og furu, og beskriver egenskapene til trelasten. Egenskaper ved trevirke generelt er behandlet i Byggdetaljer 571.523 Trevirke. Treslag og materialegenskaper.
525.324 Isolert, luftet terrasse med trebjelker Denne anvisningen beskriver isolert, luftet terrasse med trebjelker over oppvarmet rom, se vignett. Løsningen er begrenset til terrasser over oppvarmet rom i boliger med kun én boenhet.
536.112 Rekkverk Denne anvisningen omhandler rekkverk på trapper, ramper, balkonger og terrasser i og i tilknytning til bygninger. Den beskriver krav og anbefalinger, materialer, dimensjonering og utførelse. Rekkverk i arealer for store menneskemengder kan utsettes for spesielt stor belastning og krever dimensjonering og utførelse utover det som beskrives i denne anvisningen. Konstruktiv bruk av glass i rekkverk er ikke omtalt i anvisningen.
533.102 Vinduer. Typer og funksjoner Denne anvisningen gjør rede for funksjoner og egenskaper hos de vanligste typene faste og åpningsbare vinduer for yttervegger i oppvarmede bygninger. Fokuset er forhold man bør vurdere ved valg av vindu. Anvisningen er også relevant for vindusdører, det vil si balkong-/terrassedører. Vindusdører er nærmere omtalt i Byggdetaljer 533.242 Vindusdører. Typer og egenskaper.
571.523 Trevirke. Treslag og materialegenskaper Denne anvisningen beskriver trevirkets struktur og de materialegenskapene til bartre- og løvtrevirke som har betydning for anvendelse av tre til bygningsformål. Trelast i form av plank, bord, lister og liknende er behandlet i Byggdetaljer 571.524 Trelast. Typer og egenskaper. Impregnert trevirke er omtalt i Byggdetaljer 432.101 Trykkimpregnering og annen kjemisk trebeskyttelse mot sopper, insekter og marine borere.
742.301 Vedlikehold av utvendig trekledning Utgitt i samarbeid med Norsk Treteknisk Institutt (NTI) Denne anvisningen gir veiledning om vedlikehold av utvendig trekledning. Anvisningen gjelder kledninger på bygninger oppført etter ca. 1960. Overflatebehandling av trekledning på bygninger oppført før 1960 er behandlet i Byggforvaltning 742.641 og 742.642. Retningslinjene dekker både trekledninger som tidligere har vært overflatebehandlet og kledninger som har stått ubehandlet. Valg og stell av påføringsverktøy for maling, samt overflatebehandling av nytt trevirke, er behandlet i Byggdetaljer 542.640. Vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre er behandlet i Byggforvaltning 733.301.
571.104 Norsk naturstein. Bergarter, bryting og bearbeiding Naturstein er en kommersiell, bruksrelatert betegnelse på det som geologisk kalles bergarter. Denne anvisningen omhandler aktuelle norske natursteinstyper for bruk i bygninger, monumenter, utendørs belegg og utemiljø generelt. Anvisningen beskriver bergarter, bryting og bearbeiding. Den gir også nærmere oversikt over ressursgrunnlaget og de viktigste steintypene fra norske steinbrudd.
432.101 Trebeskyttelse. Overflatebehandling, trykkimpregnering og modifisering Denne anvisningen gir oversikt over ulike metoder som brukes i Norge for å forlenge levetiden til trevirke ved å beskytte det mot sopp, treborende insekter og marine borere. Metodene omfatter overflatebehandling, trykkimpregnering og modifisering, med hovedvekt på behandling av gran og furu. Anvisningen gjør også rede for miljøhensyn og bruk av kjemisk behandlet tre. Overflatebehandling med maling og beis er omtalt i Byggdetaljer 542.640 Overflatebehandling av utvendig trevirke.
571.803 Plastmaterialer i bygg. Typer og egenskaper Denne anvisningen gir de viktigste materialegenskapene for de plasttypene som er mest brukt innen byggeindustrien. For opplysninger om andre plastmaterialer som elastomerer, gummi, fugemasser osv. og varianter av typer, for eksempel blandingsprodukter, vises det til spesiallitteratur og produktopplysninger fra produsent eller leverandør. Isolasjonsmaterialer av plast er omtalt i Byggdetaljer 520.339 og 573.344.
544.202 Takfolie. Egenskaper og tekking Denne anvisningen omhandler takbelegg av plast eller gummi, her kalt takfolier, til tekking av tak. Anvisningen tar for seg bruksområder, krav og egenskaper, typer takfolier, samt tekking og innfesting. I tillegg viser anvisningen noen detaljer for utførelse. Flere detaljer er gitt i Byggdetaljer 544.204.
544.203 Asfalttakbelegg. Egenskaper og tekking Denne anvisningen omhandler asfalttakbelegg til tekking av tak. Anvisningen tar for seg bruksområder, krav og egenskaper, ulike typer asfalttakbelegg samt tekking og innfesting. I tillegg viser anvisningen detaljer av tak tekket med asfalttakbelegg. Flere detaljer er vist i Byggdetaljer 544.204.
744.201 Tak tekket med takfolie eller asfalttakbelegg. Vedlikehold, utbedring og omtekking Dette bladet gir råd om vedlikehold, utbedring og omlegging av tak tekket med takfolie eller asfalttakbelegg. Utgangspunktet er vanlige svakheter for taktekninger på kompakte, flate og svakt skrånende tak. Hensikten med vedlikehold er å få takene til å fungere som forutsatt, det vil si unngå dyre reparasjoner og kostnader ved driftsstans, ødelagt inventar o.l. Skader i kompakte tak er beskrevet i Byggforvaltning 725.118.
517.111 Treterrasser på terreng Denne anvisningen omhandler utegolv og terrasser av tre som ligger på bakken og som tilpasses terrenget. Anvisningen viser dimensjonering og utførelse av utegolvet/terrassen. Om treterrasser som helt eller delvis blir liggende så høyt over terrenget at de må ha rekkverk og understøttelse av søyler, se Byggdetaljer 526.413.
542.201 Utvendig kledning av profilerte plater, paneler og kassetter av metall Dette bladet omhandler profilerte plater, paneler og kassetter av metall montert som luftet, utlektet kledning på fasader. Bladet behandler ikke metallplater som krever bygningsplater som underlag, for eksempel båndkledning.
542.502 Utvendig kledning med plane plater Dette bladet omhandler utlektet, luftet fasadekledning med plane plater av polymerkompositt, høytrykkslaminat og fibersement. Bladet gir generelle retningslinjer for montering.
542.401 Betongoverflater. Strukturer og mønstre Denne anvisningen beskriver produksjon og etterbehandling av synlige betongoverflater uten puss, brukt både utvendig og innvendig i bygninger. Anvisningen gjør rede for betongkvalitet, tilslag, fargepigmenter, støping og forskalingssystemer, samt forskjellige måter å behandle betongoverflater på. Anvisningen tar sikte på å gi impulser til å skape varierte, estetiske uttrykk med betong. Legging av plasstøpt terrazzo er behandlet i Byggdetaljer 541.210. Overflatebehandling av betong med påstrykningsmidler er nærmere beskrevet i Byggdetaljer 542.661.
542.813 Fasadepuss. Utførelse Dette bladet beskriver utførelse av utvendige pussarbeider. Både manuelle og maskinelle pussteknikker behandles. I bladet er det lagt hovedvekt på nybygging med dagens materialer og underlag. Om valg av pusstyper, se Byggdetaljer 542.811. Mørtelvalg ved rehabilitering av eldre fasader er behandlet i Byggforvaltning 770.111.
542.663 Maling av pussede fasader - nye bygninger Denne anvisningen behandler maling av nye, pussede fasader. Anvisningen omfatter fasader på nye bygninger, men også nypussede fasader på eldre bygninger. Anvisningen gir informasjon om egenskaper ved maling og pussunderlag som har betydning for valg av malingstype. I tillegg er påføring av maling behandlet. Målgruppe er prosjekterende og utførende. Overflatebehandling av tidligere malte fasader er omtalt i Byggforvaltning 742.663.
572.207 Tilsetningsstoffer for betong Foto: NorBetong/HeidelbergCement Denne anvisningen omhandler kjemiske tilsetningsstoffer som brukes i betong for å påvirke betongens egenskaper i fersk og herdet tilstand. Den beskriver ulike klasser av tilsetningsstoffer, kjemiske hovedkomponenter, virkemåte og bruk i betong. Mineralske tilsetninger som silikastøv og andre pozzolaner beskrives ikke. Anvisningen går ikke i detalj når det gjelder kjemisk sammensetning av tilsetningsstoffene og behandler ikke spørsmål knyttet til miljøaspekter. Generelt kan det konstateres at de aller fleste tilsetningsstoffer for betong kun inneholder ikke-merkepliktige komponenter, men at det forekommer tilsetningsstoffer som er klassifisert «Irriterende (Xi)» eller «Helseskadelig (Xn)». For ytterligere informasjon knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS), se sikkerhetsdatablad fra den enkelte produsent.
572.115 Tilslagsmaterialer for betong Denne anvisningen omhandler egenskaper for tilslagsmaterialer i betong. Den tar for seg naturlige tilslag fra løsmasser eller fra nedknust berg, samt lettilslag og resirkulert tilslag. Anvisningen omtaler kort hvilke tilslagsegenskaper for naturlig, knust og resirkulert tilslag som skal deklareres etter NS-EN 12620, og hvilke egenskaper som skal deklareres for lettilslag etter NS-EN 13055-1. Erklæring om samsvar er også kommentert. Anvisningen henvender seg til beskrivende og utførende firmaer, samt materialprodusenter og -leverandører. Tilslagsmaterialets innvirkning på betongens egenskaper er behandlet i Byggdetaljer 520.024 Tilslagets innvirkning på betongens egenskaper.
520.029 Herdetiltak for betongkonstruksjoner Dette bladet beskriver etterbehandling av betong for å sikre at materialets gode bestandighetsegenskaper ikke blir forringet etter at betongen er ferdig utstøpt. Etterbehandling omfatter også forholdsregler for å hindre store temperaturvariasjoner over konstruksjonenes tverrsnitt. Tiltak for å kontrollere betongens temperaturutvikling er behandlet i Byggdetaljer 520.030.
572.204 Sement. Typer, egenskaper og bruksområder Denne anvisningen gir oversikt over sementtyper, sementens egenskaper og bruksområder for sement. I tillegg beskriver den betydningen sement har for betongens bestandighet. Anvisningen konsentrerer seg om portlandsement, og sementtyper som er definert i NS-EN 197-1 Sement – Del 1: Sammensetning, krav og samsvarskriterier for ordinære sementtyper.
572.221 Pussmørtler. Typer og egenskaper Denne anvisningen omhandler pussmørtler produsert i samsvar med krav i NS-EN 998-1. Anvisningen dekker fabrikkframstilte pussmørtler til innvendig og utvendig bruk. Den gir oversikt over typer, delmaterialer, framstilling og egenskaper. Mørtler for oppføring av murverket er omtalt i Byggdetaljer 572.222 Murmørtler. Typer og egenskaper. Spesielle mørteltyper for vedlikehold av eldre murverk er behandlet i Byggforvaltning 770.111 Mørtler for utbedring og reparasjon av eldre murbygninger.
542.811 Fasadepuss. Valg av pusstype Dette bladet beskriver materialer og mørtelsammensetninger til bruk i puss på fasader og gir retningslinjer for mørtelvalg avhengig av underlag og påkjenninger. Bladet legger hovedvekt på nybygg med dagens materialer og veggløsninger. Utførelse av pussarbeider er beskrevet i Byggdetaljer 542.813. Utbedring av pusskader generelt er behandlet i Byggforvaltning 742.864, mens mørtelvalg ved rehabilitering av eldre murbygninger er behandlet i Byggforvaltning 770.111.
523.242 Murte yttervegger av lettklinkerblokker Denne anvisningen omhandler bærende yttervegger over terreng, murt med blokker av lettklinkerbetong. Den tar for seg prosjektering, utførelse og overflatebehandling, samt viser detaljløsninger for varmeisolerte konstruksjoner som oppfyller krav i forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK10). Tilleggsisolering er kun generelt omtalt, se før øvrig Byggforvaltning 723.314 Etterisolering av murvegger. For tilsvarende vegger mot terreng, se Byggdetaljer 523.133 Murte yttervegger av lettklinkerblokker mot terreng.
542.303 Fasadesystemer med puss på isolasjon Denne anvisningen viser oppbygging, utførelse og detaljer av fasadesystemer med puss på varmeisolasjon av steinull eller plastisolasjon (EPS). Anvisningen viser systemer montert på en bærende bakvegg av mur, betong eller bindingsverk.
571.201 Murverk. Materialer, typer og egenskaper Utgitt i samarbeid med Mur-sentret Denne anvisningen omhandler murprodukter av tegl, lettklinkerbetong, porebetong og normalbetong. Anvisningen gir oversikt over de vanligste typene murstein og murblokker samt murverk av stein og blokker, og beskriver de viktigste egenskapene deres. Retningslinjer for planlegging og oppføring av murte teglvegger er gitt i Byggdetaljer 523.221. For lyd- og brannegenskaper henvises til henholdsvis Byggdetaljer 524.321 Lydisolasjonsegenskaper til tunge inner vegger og 520.322 Brannmotstand for vegger.
523.221 Murte teglvegger. Forband, byggemål og modulprosjektering Denne anvisningen gir retningslinjer for planlegging og oppbygging av murte teglvegger, spesielt med henblikk på murverk som enten skal stå ubehandlet eller skal slemmes. Man kan påvirke teglmurverkets estetiske uttrykk ved format, forband og farge. Fuging, syrevasking, slemming og maling vil også påvirke det estetiske uttrykket. Dette er omtalt i Byggdetaljer 542.801 Overflater på teglmurer.
523.231 Skallmurvegg med vanger av murstein og murblokker Yttervegg Byggforskserien Skallmurvegg med vanger av murstein og murblokker Byggdetaljer 523.231 Sending 2 – 1996 Utgitt i samarbeid med Mur-Sentret, Forskningsveien 3b, Blindern, 0314 Oslo, tlf. 22 96 55 00 Stikkord: yttervegg, skallmurvegg © Ettertrykk forbudt Norges byggforskningsinstitutt Tlf. 22 96 55 00 Postadresse: Postboks 123 Blindern, 0314 Oslo Bladet beskriver utførelse av skallmurvegg (skallmur) med to murte vanger hvor den ytre vangen er fuget (ubehandlet) utvendig. Veggen har drenert luftspalte og mineralullisolasjon i rommet mellom vangene. Vangene er sammenbundet med bindere av rustfritt stål. Forblending, dvs. én murt vange som utvendig, drenert kledning på vegger av bindingsverk og betong, er behandlet i Byggdetaljer 542.301.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
520.406 Fugetetting med elastisk fugemasse Dette bladet beskriver tetting av fuger med elastisk fugemasse. Bladet beskriver overordnede hensyn, materialer og utstyr, fugegeometri og utførelse. Dessuten beskriver bladet spesielle fuger som lydfuger, brannfuger, tosidige fuger, bevegelsesfuger i fliskledning, samt helse, miljø- og sikkerhetsaspekter. Elastiske fugemasser er behandlet i Byggdetaljer 573.104. Fuger i fasader av betongelementer er omhandlet i Byggdetaljer 523.621.
523.291 Laftede vegger Utgitt i samarbeid med Norsk Treteknisk Institutt (NTI) Dette bladet behandler bakgrunn og anbefalinger, materialer, konstruksjoner, prinsipp for laftekasser og montering av laftekasser. Anbefalingene i bladet gjelder lafting av hus som skal ha oppvarming i kortere eller lengre perioder. For uoppvarmede hus kan man ofte velge enklere løsninger.
523.611 Betongelementer i fasader Foto: Mur- og betongsentret Dette bladet behandler betongelementer i fasader, med hovedvekt på sandwichelementer. Fasadeelementer kan ha bærende funksjon eller monteres på et separat bæresystem. Konstruksjonssystemer er behandlet i Byggdetaljer A 520.121. Fuger i fasader av betongelementer er vist i Byggdetaljer A 523.621.
523.621 Fuger i fasader av betongelementer Dette bladet beskriver tetting av fuger i fasader av betongelementer og aktuelle tettematerialer. Det er spesielt tatt hensyn til de toleransene og bevegelsene en må regne med ved bruk av betongelementer.
533.151 Vinduer av aluminium Denne anvisningen gir oversikt over oppbygning og de viktigste egenskapene for aluminiumsvinduer. Anvisningen behandler aluminiumsvinduer montert i vegg, ikke vinduer som inngår i en total fasadeløsning. Eksemplene i anvisningen viser åpningsbare vinduer, men prinsippene gjelder også vinduer montert fast i karm. Byggdetaljer 533.102 Vinduer. Typer og funksjoner tar for seg funksjoner og egenskaper for vinduer generelt. Lydisolasjonsegenskaper er særskilt omtalt i Byggdetaljer 533.109 Lydisolerende egenskaper for vinduer. Vinduer av tre og PVC er behandlet i henholdsvis Byggdetaljer 533.132 Vinduer av tre og 533.153 Vinduer av PVC.
533.153 Vinduer av PVC Denne anvisningen gir en oversikt over oppbygning og de viktigste egenskapene for vinduer av PVC (polyvinylklorid). Eksemplene i anvisningen viser åpningsbare vinduer, men prinsippene gjelder også vinduer montert fast i karm. Funksjoner og egenskaper for vinduer generelt er behandlet i Byggdetaljer 533.102 Vinduer. Typer og funksjoner. Lydisolasjonsegenskaper er særskilt omtalt i Byggdetaljer 533.109 Lydisolerende egenskaper for vinduer. Vinduer av tre og aluminium er behandlet i henholdsvis Byggdetaljer 533.132 Vinduer av tre og 533.151 Vinduer av aluminium.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
542.302 Naturstein i fasader. Luftet kledning Dette bladet beskriver typer naturstein, overflater og platedimensjoner brukt i luftede tynnplatekledninger med mekanisk forankring. De vanligste forankringssystemene til bakvegg samt innfesting i steinplater er beskrevet. Hensikten med bladet er å gi et grunnlag for å velge natursteinstype til fasadekledninger. Bladet behandler ikke naturstein på prefabrikkerte elementer. Nærmere beskrivelse av ulike steintyper er gitt i Byggdetaljer 571.104.
571.105 Naturstein. Egenskaper og bruksformål Denne anvisningen beskriver de viktigste egenskapene til naturstein for ulike bruksformål. Sammen med Byggdetaljer 571.106 Naturstein. Krav og anbefalinger for ulike bruksformål utgjør anvisningen en veiledning for de som utarbeider beskrivelsestekster til anbudsdokumenter for naturstein i byggeprosjekter. Krav og anbefalinger til dokumentasjon av naturstein til ulike bruksformål er gitt i Byggdetaljer 571.106.
571.106 Naturstein. Krav og anbefalinger for ulike bruksformål Denne anvisningen beskriver krav og anbefalinger til natursteinprodukter for ulike bruksformål. Anvisningen tar utgangspunkt i de europeiske produktstandardenes deklarasjonskrav, men er supplert og/eller spesifisert for bruk i forbindelse med kravspesifikasjoner i anbudsdokumenter, hvor for eksempel NS 3420 eller prosesskoden fra Statens vegvesen [451] legges til grunn. En nærmere beskrivelse av egenskaper ved naturstein til ulike bruksformål fins i Byggdetaljer 571.105 Naturstein. Egenskaper og bruksformål.
572.205 Betong. Typer, egenskaper og bruksområder Denne anvisningen gir oversikt over de ulike typene av ferdigbetong, og beskriver egenskaper og bruksområder for hver type. Anvisningen legger hovedvekt på normalbetong, lavkarbonbetong, lavvarmebetong, høyfast betong, selvkomprimerende betong, hurtigherdnende betong, lettbetong, undervannsbetong og fiberbetong. Anvisningen er ment å være til hjelp ved spesifisering av ønskede egenskaper og valg av betong til ulike bruksområder.
742.241 Fasaderengjøring Dette bladet omhandler rengjøring av fasader. Bladet gir oversikt over rengjøringsmetoder og hva som egner seg for ulike fasadematerialer. Tilsmussing av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.240. Utforming av fasader er behandlet i Byggdetaljer 542.022. Fjerning og forebygging av graffiti er behandlet i Byggforvaltning 742.243. Fjerning av maling er behandlet i Byggforvaltning 742.245.
742.240 Tilsmussing av fasader Dette bladet omhandler tilsmussing av fasader. Bladet gir en oversikt over de viktigste smusstypene, ytre forhold som påvirker fasadetilsmussing og smusstypenes løselighet. Utforming av fasader for å redusere tilsmussing er behandlet i Byggdetaljer 542.022. Rengjøring av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.241.
525.921 Takrenner og nedløpsrør Dette bladet behandler utvendige takrenner og nedløpsrør for skrå tak. Bladet beskriver materialegenskaper og gir retningslinjer for løsningsvalg og montering. Prefabrikkerte takrennesystemer skal monteres i samsvar med produsentens monteringsanvisning.
526.411 Utkraget trebalkong Denne anvisningen beskriver dimensjonering og utførelse av trebalkonger som er innspent i golvbjelkelag og som krager fritt ut fra huset. Planlegging og bruk av balkonger er omtalt i Planlegging 361.501. Utkragede trebalkonger har begrenset dybde. Ved ønske om dypere balkonger, se Byggdetaljer 526.413 om understøttede trebalkonger. Krav til og dimensjonering av rekkverk er mer utførlig behandlet i Byggdetaljer 536.112.
526.413 Understøttet trebalkong Denne anvisningen beskriver dimensjonering og utførelse av trebalkonger som er understøttet i forkant. Dimensjonering av tresøyler er vist i Byggdetaljer 520.233. Planlegging og bruk av balkonger er omtalt i Planlegging 361.501, mens fundamentering av lette konstruksjoner er behandlet i Byggdetaljer 517.631. Om utkragede trebalkonger, se Byggdetaljer 526.411. Krav til dimensjonering av rekkverk er mer utførlig behandlet i Byggdetaljer 536.112.
542.301 Murt forblending Denne anvisningen beskriver utførelse av murt forblending som utvendig kledning, hvor den forblende de veggen er betong eller bindingsverk. Forblendingen kan mures opp av murstein eller murblokker. Anvisningen gjelder for forbl med minst 85 mm tykkelse. Detaljløsninger er primært vist med teglforblending. Utførelse av vegger der begge vanger er murt, er behandlet i Byggdetaljer 523.231 Skallmurvegg med vanger av murstein og murblokker.
700.320 Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler Denne anvisningen gir forslag til intervaller for vedlikehold og utskifting av materialer, komponenter og bygningsdeler. Den beskriver også aktuelle tiltak og henviser til mer utfyllende anvisninger i Byggforskserien. Data om vedlikehold og levetider kan brukes som underlag ved vedlikeholdsplanlegging og beregning av års- og livssykluskostnader.
525.933 Sikringsutstyr for arbeid på tak Utgitt i samarbeid med Direktoratet for arbeidstilsynet Dette bladet behandler sikringsutstyr for arbeid på tak. Bladet omtaler både midlertidig utstyr beregnet for bygg under oppførelse og større vedlikeholdsarbeid, og permanent utstyr som er fastmontert på taket. Bladet gir en oversikt over kravene til sikringsutstyr og angir hvilke tiltak som er påkrevd i henhold til gjeldende offentlige bestemmelser. Bladet viser eksempler på feste- og tettedetaljer og på utforming av dokumentert sikringsutstyr som er på markedet. For detaljopplysninger, se Arbeidstilsynets forskrifter m.m., jf. pkt. 05. Snøfangere regnes ikke som sikringsutstyr for arbeid på tak, men montering av snøfanger bør planlegges sammen med montering av sikkerhetsutstyr.
742.243 Graffiti. Fjerning og forebygging Dette bladet behandler de vanligste metodene, midlene og utstyret for å fjerne uønsket graffiti på forskjellig underlag i forbindelse med bygninger og bygd miljø. Bladet omhandler også ulike typer antigraffitibehandling, og nevner andre forebyggende tiltak som har vist seg effektive mot graffiti. Graffiti på tekstiler er ikke behandlet.
742.243 Graffiti. Fjerning og forebygging Dette bladet behandler de vanligste metodene, midlene og utstyret for å fjerne uønsket graffiti på forskjellig underlag i forbindelse med bygninger og bygd miljø. Bladet omhandler også ulike typer antigraffitibehandling, og nevner andre forebyggende tiltak som har vist seg effektive mot graffiti. Graffiti på tekstiler er ikke behandlet.
525.921 Takrenner og nedløp Denne anvisningen omhandler utvendige takrenner og nedløp for skrå tak, se fig. 01. Anvisningen beskriver rennetyper, materialer og montering av renner og nedløpsrør. Anvisningen gir også retningslinjer for dimensjonering av renne- og nedløpssystemer ut fra regnintensiteten på stedet.
571.104 Norsk naturstein. Bergarter, produksjon og steintyper Denne anvisningen omtaler norsk naturstein som kan brukes i bygninger, monumenter, utendørs belegg og utemiljø ellers. Den beskriver bergarter, bryting og bearbeiding til ferdige produkter. Anvisningen gir videre oversikt over en rekke norske natursteinstyper med betegnelser og fotoer. Slik gir den prosjekterende underlag for å velge og spesifisere bruk av norsk naturstein i byggeprosjekter, og sikre at man får tilbud på riktig steintype. Kravspesifikasjon for bruk av naturstein til ulike bruksområder er nærmere behandlet i Byggdetaljer 571.106 Naturstein. Dokumentasjon og kravspesifikasjon for ulike bruksområder.
571.105 Naturstein. Egenskaper, produkter og bruksområder Denne anvisningen beskriver naturstein til bruk i byggeprosjekter. Anvisningen gir underlag ved valg av natursteinprodukter og for dokumentasjon. Anvisningen omtaler: – egnede bruksområder for naturstein i byggeprosjekter, med produktmål og dimensjoner – metoder for overflatebehandling av naturstein, og hensyn til vedlikehold – materialegenskaper, bruksegenskaper og bestandighet mot påkjenninger Se også Byggdetaljer 571.106 Naturstein. Dokumentasjon og kravspesifikasjon for ulike bruksområder og Byggdetaljer 571.104 Norsk naturstein. Bergarter, produksjon og steintyper.
571.106 Naturstein. Dokumentasjon og kravspesifikasjon for ulike bruksområder Denne anvisningen gir oversikt over hva man bør spesifisere eller etterspørre i anbudsdokumenter for prosjekter med naturstein. Tabeller viser anbefalte kravspesifikasjoner for konkrete bruksområder til nytte ved anbudsinnhenting eller anbudslevering. Tabellene omfatter naturstein i: – utendørs belegg og utendørs fasadekledning – innendørs veggkledning, gulv og trapper – tak – mur Anvisningen beskriver også krav til dokumentasjon, CE-merking, standarder og prøvingsmetoder for naturstein. Prøvingsmetoder for naturstein til ulik bruk er omtalt i Byggdetaljer 571.105 Naturstein. Egenskaper, produkter og bruksområder. Norsk naturstein er behandlet i Byggdetaljer 571.104 Norsk naturstein. Bergarter, produksjon og steintyper.
573.250 Maling, beis, olje og lakk. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver vanlige typer maling, beis, olje, voks og lakk som brukes i og på bygninger. Anvisningen gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling og er ment som en hjelp til å spesifisere ønskede og nødvendige egenskaper. Produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling er ikke omtalt.
544.221 Taktekking med tynnplater av metall. Båndtekking og skivetekking Denne anvisningen beskriver båndtekking og skivetekking på tak. Anvisningen behandler: – taktekning av falsede tynnplater av stål, aluminium, kobber og sink – planlegging og dimensjonering – krav til undertak – materialer og formater – tekking, slik som innfesting med klammere, tetting og falsing – tekkedetaljer ved møne, vinkelrenne, gavl og ved raft
542.201 Fasadekledning av metall Denne anvisningen gir retningslinjer for planlegging og montering av luftet kledning av metall. Fasadekledningen kan være profilerte plater, paneler eller kassetter. Anvisningen beskriver: – materialer og platetyper – hensyn ved prosjektering – prinsipp for utlekting av luftet kledning – tilslutningsdetaljer Anvisningen behandler ikke metallplater som krever bygningsplater som underlag, for eksempel båndkledning. For utvendig kledning med plane plater, se Byggdetaljer 542.502.
523.291 Bygninger med laftede vegger Utgitt i samarbeid med Norsk Treteknisk Institutt (NTI) Denne anvisningen beskriver bygninger med laftede vegger. Anvisningen gjelder for bolig- og fritidsbygninger som er oppvarmet i kortere eller lengre perioder. Anvisningen omhandler: – bakgrunn, definisjoner og terminologi – krav og anbefalinger til materialer og konstruksjonen – klimatilpasning – detaljer for overganger mellom bygningsdeler – hensyn ved planlegging og utførelse av våtrom, faste installasjoner, skorstein og innvendige trapper Anvisningen skiller stort sett ikke mellom hånd- og maskinlaft. Selv om disse to teknikkene innebærer betydelig forskjell i produksjon og utseende, er de tekniske detaljløsningene og kravene i hovedsak de samme. Anvisningen omhandler ikke teknikker for utførelse av hånd- eller maskinlafting.
523.231 Skallmurvegger Denne anvisningen gir råd om planlegging og oppbygging av skallmurvegger. Målgruppa er arkitekter, rådgivere, entreprenører og håndverkere. Anvisningen beskriver blant annet: – oppbygning med vanger, drenerende luftespalte, isolasjon og trådbindere – dimensjoneringsprinsipper – muring – opplegg for skallmuren – detaljer ved etasjeskiller og tak Anvisningen handler hovedsakelig om skallmur av teglstein, men retningslinjene gjelder også skallmurer av andre murprodukter.
542.101 Liggende og stående trekledning Denne anvisningen omhandler planlegging og montering av utvendig trekledning. Hovedvekten er lagt på stående og liggende trekledning. Spilekledning og kledning med treshingel (trespon) er også omtalt. Anvisningen viser: – prinsipper og anbefalinger for luftet trekledning – oversikt over de vanligste kledningstypene – anbefalinger for montering – anbefalinger for avslutninger, skjøter og innfesting Oppbygging av bindingsverksvegger er omtalt i Byggdetaljer 523.254 og 523.255. Overflatebehandling av utvendig trevirke er omtalt i Byggdetaljer 542.640.