733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer Denne anvisningen beskriver eldre vinduer og deres form, stilperioder, profilering og materialer. Den er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Hvordan eldre vinduer skal utbedres, er behandlet i Byggforvaltning 733.162 Utbedring av eldre trevinduer. Se også Byggforvaltning 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører.
733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører Denne anvisningen behandler periodisk tilsyn, vedlikehold og enkle reparasjoner av vinduer og ytterdører. Anvisningen tar for seg de mest vanlige problemene som oppstår med vinduer og dører i bruk, og gir forslag til hva man bør gjøre for å sikre funksjonsdyktighet og akseptabel levetid. Anbefalingene gjelder i hovedtrekk også for vindusdører. Mer omfattende utbedring av eldre trevinduer er behandlet i Byggforvaltning 733.162 Utbedring av eldre trevinduer.
720.081 Insektskader. Angrepsformer og bekjempelse Utgitt i samarbeid med Mycoteam as Dette bladet omhandler insektskader i bygningskonstruksjoner. Det redegjør for ulike skadetyper og hvordan skader undersøkes, vurderes og utbedres. En rekke smådyr (insekter, edderkoppdyr, krepsdyr, skolopendere, tusenbein, etc.) kan forekomme innendørs, enten tilfeldig eller i søk etter næring eller skjulested. Disse smådyrene kan bare i svært sjeldne tilfeller forårsake skade på trevirke og de er derfor ikke omtalt her. Skadedyr som lever i trevirke i saltvann (brygger, pæler o.l.) er heller ikke omtalt.
573.250 Maling, beis og lakk. Typer og egenskaper Dette bladet inneholder en beskrivelse av de vanligste maling-, beis- og lakktypene som brukes i og på bygninger. Bladet omfatter ikke produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling. Punkt 1–5 gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling, mens pkt. 6–8 gir en beskrivelse av ulike typer maling, beis og lakk.
733.162 Utbedring av eldre trevinduer Denne anvisningen gir forslag til utbedring av eldre trevinduer. Hensikten er å gjøre vinduene tettere mot regn og vind, øke varmeisolasjonsevnen, minske kondensproblemer, bringe vinduene opp til et teknisk nivå hvor man kan drive vanlig vedlikehold, samt eventuelt forbedre lydegenskapene. Løsningene som foreslås, tar samtidig sikte på å bevare estetiske og kulturhistoriske verdier ved gamle vinduer. Vedlikehold og enkle reparasjoner av vinduer er behandlet i Byggforvaltning 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører. Se også Byggforvaltning 723.638 Utskifting av vinduer og Byggforvaltning 733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer.
533.132 Vinduer av tre Denne anvisningen gir oversikt over forhold som har spesiell betydning for konstruksjon, produksjon og kvalitetsbeskrivelse av trevinduer. Anvisningen omhandler også trevinduer med utvendig aluminiumskledning. Eksempel på trevindu er vist i fig. 01. Generell informasjon om vindustyper, funksjoner og egenskaper fins i Byggdetaljer 533.102 Vinduer. Typer og funksjoner. Lydisolasjonsegenskaper er spesielt omtalt i Byggdetaljer 533.109 Lydisolerende egenskaper for vinduer. Vinduer av aluminium og PVC er behandlet i henholdsvis Byggdetaljer 533.151 Vinduer av aluminium og 533.153 Vinduer av PVC. Eldre vindustyper er vist i Byggforvaltning 733.161 Eldre vinduer. Vindusformer og materialer. Om vedlikehold av vinduer, se Byggdetaljer 733.301 Vedlikehold av vinduer og ytterdører.
720.115 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Registrering og vurdering Denne anvisningen beskriver hvordan man med enkle hjelpemidler kan gjennomføre en tilstandsanalyse av utvendig trevirke i alle typer bygningskonstruksjoner. Anbefalingene bygger på generelle prinsipper for hva en tilstandsanalyse bør omfatte, med vekt på tilstandsregistrering i felt. Byggforvaltning 720.116 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Bildekatalog, symptomliste og typiske skadesteder inneholder praktiske hjelpemidler som er nyttige ved tilstandsregistrering i felt.
742.641 Utvendig behandling av trehus fra før 1960. Materialbruk og fargesetting Denne anvisningen beskriver den historiske utviklingen i material- og fargebruk ved utvendig overflatebehandling av trehus bygd før 1960. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Utbedring av overflatebehandling er behandlet i Byggforvaltning 742.642.
742.642 Utvendig behandling av trehus fra før 1960. Fargeundersøkelse og ny maling Denne anvisningen beskriver hvordan enkle fargeundersøkelser kan utføres for å kartlegge bygnings- og fargehistorie. Videre gir den retningslinjer om utbedring av overflatebehandlingen på trehus fra før 1960. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring og utbedring av eldre bygninger. Anvisningen bør ses i sammenheng med Byggforvaltning 742.641 som omhandler opprinnelig materialbruk og fargesetting på trehus i historisk sammenheng.
720.082 Råte- og fargeskadesopp. Skadetyper og utbedring Dette bladet handler om angrep av råte- og fargeskadesopp i bygningskonstruksjoner. Bladet beskriver etablering, vekst og forekomst av råte- og fargeskadesopp. Det angir typiske angrepssteder, tegn på skader og hvordan man best kan kartlegge skadene. Videre beskrives eksempler på utsatte konstruksjoner og utbedring av skader. Bladet omtaler ikke soppangrep i trevirke som står i direkte kontakt med jord eller vann, som stolper, utvendige trelemmer og brygger. Forekomst av muggsopp og konsekvenser for inneklimaet er behandlet i Byggforvaltning 701.401, og bekjempelse og utbedring av ekte hussopp i Byggforvaltning 720.085.
720.116 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Billedkatalog, symptomliste og typiske skadesteder Denne anvisningen er et praktisk hjelpemiddel ved gjennomføring av tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Den inneholder en bildekatalog over vanlige symptomer og ulike tilstandsgrader, en symptomliste som kort forklarer mulige årsaker, konsekvenser og aktuelle tiltak, samt en liste over typiske skadesteder. Byggforvaltning 720.115 Tilstandsanalyse av utvendig trevirke. Registrering og vurdering tar for seg grunnlaget for tilstandsanalyse av utvendig trevirke, med vekt på hvordan undersøkelser skal gjennomføres i felt, tilsvarende tilstandsanalyse på nivå 2 og 3 i henhold til Byggforvaltning 700.305 Tilstandsanalyse som grunnlag for vedlikeholdsplan og NS 3424.
723.638 Utskifting av vinduer Dette bladet behandler utskifting av vinduer i eldre vegger av bindingsverk, murverk og betong. Bladet går gjennom nødvendige forberedelser og viser demontering og klargjøring for innsetting av nytt vindu. Videre viser bladet detaljer for luft- og regntetting av fugen mellom karmen og veggen samt utførelse av omramning innvendig og utvendig, se fig. 01. Montering og festing er vist i Byggdetaljer 523.701 og 523.702.
700.012 Veiledning for vedlikehold og utbedring av eldre bygninger Utgitt i samarbeid med Riksantikvaren Dette bladet viser generelle prinsipper og gir konkrete råd for vedlikehold og utbedring av eldre bygninger. Det viser hvilke spesielle hensyn som må tas for å bevare kvaliteten til bygninger og deres betydning i miljøet. Rådene som gis, er i første rekke myntet på bygninger reist før 1920-tallet. Bladet viser til andre kilder for detaljert utførelse. Med utbedring forstås oppretting etter skader eller mangelfullt vedlikehold, det vil si arbeider som normalt går utover vanlig vedlikehold. Bladet handler ikke om tilbygg, ombygging, modernisering eller standardheving, slik som f.eks. etterisolering. Begrepene er definert i Byggforvaltning 600.004.
542.640 Overflatebehandling av utvendig trevirke Denne anvisningen beskriver overflatebehandling av utvendig trevirke; det vil si kledninger, vindskier, balkonger mv. av tre. Anvisningen omfatter ikke behandling av vinduer og dører. Den omtaler først og fremst behandling av nytt trevirke, men retningslinjene gjelder også for gammelt trevirke hvor overflatebehandlingen er fjernet til bart tre. Vedlikehold av utvendig trekledning er behandlet i Byggforvaltning 742.301 og vedlikehold av vinduer og ytterdører av tre i Byggforvaltning 733.301. Aktuelle typer maling og beis er beskrevet i Byggdetaljer 573.250.
700.305 Tilstandsanalyse som grunnlag for vedlikeholdsplan Dette bladet beskriver tilstandsanalyse brukt som grunnlag for å planlegge regelmessig vedlikehold av bygninger. Bladet viser i første rekke prinsipper for hvordan man kan gjennomføre tilstandsanalyse, men omtaler også hvordan man kan sette opp en vedlikeholdsplan. Målgruppe for bladet er først og fremst større eiendomsforvaltere med eget personale som kan gjennomføre tilstandsanalyser. Også arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører kan på oppdrag gjennomføre tilstandsanalyser etter prinsipper beskrevet i bladet. Prinsippene som beskrives, omfatter bygning inkludert tekniske installasjoner og utendørs anlegg. Om tilstandsanalyse av småhus, se Byggforvaltning 700.312.
700.320 Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler Denne anvisningen gir forslag til intervaller for vedlikehold og utskifting av materialer, komponenter og bygningsdeler. Den beskriver også aktuelle tiltak og henviser til mer utfyllende anvisninger i Byggforskserien. Data om vedlikehold og levetider kan brukes som underlag ved vedlikeholdsplanlegging og beregning av års- og livssykluskostnader.
770.006 Eldre byggevarer. Trelast, trevarer, kledningsplater, rullprodukter og belegg Denne anvisningen gir oversikt over trelast, trevarer, kledningsplater, rullprodukter og belegg som ble brukt i Norge i tiden fram til 1960-årene. Anvisningen opplyser om produktene ble produsert i Norge eller om de ble importert, når de kom på markedet, vanlige dimensjoner og kvaliteter, samt bruksområder. Innredninger er behandlet rent summarisk. Produktbetegnelsene i anvisningen er mest mulig generelle. Handels- og firmanavn benyttes der det har spesiell interesse eller er nødvendig for å skille produktene. Anvisningen vil være nyttig for de som arbeider med vedlikehold, utbedring eller ombygging av eldre bygninger. Utfyllende litteratur er oppgitt i [931]–[939].
612.012 Bygningsvern. Definisjoner, kulturminneverdier og råd om bygningspleie Denne anvisningen forklarer viktige begreper innen fagområdet bygningsvern. Den behandler kulturminneverdier og kriterier for vern, og gir råd om bygningspleie. Anvisningen viser også hvordan en kartlegging av verdier i gamle hus kan brukes til å velge ut hva som skal bevares og hvordan det skal tas vare på. Anvisningen må ses i sammenheng med andre anvisninger i serie Byggforvaltning om praktisk bygningsvern.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
573.250 Maling, beis, olje og lakk. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver vanlige typer maling, beis, olje, voks og lakk som brukes i og på bygninger. Anvisningen gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling og er ment som en hjelp til å spesifisere ønskede og nødvendige egenskaper. Produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling er ikke omtalt.
700.305 Tilstandsanalyse av bygninger og bygningsdeler Denne anvisningen beskriver metode for å gjennomføre tilstandsanalyse av bygninger og gir anbefalinger for hvordan tilstandsanalyse kan brukes. Anvisningen legger spesiell vekt på avklaring av formål og planlegging av analysen. Videre gis det en oversikt over hvor i Byggforskserien man finner beskrivelser av skadeutsatte konstruksjoner. Målgruppa er først og fremst eiere og forvaltere av yrkesbygninger og boligselskaper som har behov for informasjon om bygningenes tilstand, samt de som utfører tilstandsanalyser i slike bygninger. Anvisningen kan også brukes ved tilstandsanalyse av boliger, men omtaler ikke tilstandsanalyse av bolig ved salg. Tilstandsanalyse av tekniske installasjoner som elektriske anlegg, VVS-anlegg og heiser kan inngå i tilstandsanalyse, men er ikke omtalt i detalj.