742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt Denne anvisningen gir generell informasjon om ettersyn av murte og pussede fasader. Ettersynet baseres på tilstandsregistrering med visuelle observasjoner, og anvisningen beskriver hva man bør kontrollere. Anvisningen viser også hvordan feil materialbruk og/eller utforming kan føre til skader på murte og pussede fasader. Denne anvisningen kan brukes sammen med Byggforvaltning 742.303 Ettersyn av murte fasader og/eller Byggforvaltning 742.304 Ettersyn av pussede fasader.
573.250 Maling, beis og lakk. Typer og egenskaper Dette bladet inneholder en beskrivelse av de vanligste maling-, beis- og lakktypene som brukes i og på bygninger. Bladet omfatter ikke produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling. Punkt 1–5 gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling, mens pkt. 6–8 gir en beskrivelse av ulike typer maling, beis og lakk.
742.663 Maling av pussede fasader på eksisterende bygninger Denne anvisningen behandler maling av pussede fasader på eksisterende bygninger. Anvisningen tar for seg både ubehandlede og tidligere behandlede flater, men hovedvekten er lagt på tidligere malte flater. Anvisningen gir retningslinjer for fastslåelse av eksisterende type puss og maling, utbedring av underlaget samt valg av maling. Malingsfjerning er nærmere beskrevet i Byggforvaltning 742.245. Byggdetaljer 542.663 gir oversikt over egnede malinger for ulike pusstyper og beskriver egenskapene til de ulike malingstypene.
742.304 Ettersyn av pussede fasader Denne anvisningen tar for seg ettersyn av pussede fasader av betong, teglstein og murblokker (lettklinker, porebetong og betong) med og uten overflatebehandling. Anvisningen beskriver kontrollpunkter som er aktuelle å gå gjennom ved tilstandsregistrering basert på visuelle observasjoner. Anvisingen forklarer også hvordan man vurderer tilstanden til pussede fasader. Grunnleggende informasjon om hvordan man kan gjennomføre tilstandsregistrering og hva man generelt bør kontrollere på fasader er gitt i Byggforvaltning 742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt. Murte fasader uten puss eller annen overflatebehandling er behandlet i Byggforvaltning 742.303 Ettersyn av murte fasader. Skader på puss og utbedring av slike skader er behandlet spesielt i Byggforvaltning 742.864 Fasadepuss, skader og utbedringsalternativer.
723.308 Eldre yttervegger av mur og betong. Metoder og materialer Denne anvisningen beskriver hvordan yttervegger av mur og betong ble utført i perioden 1850–1980. Byggemåten er først og fremst brukt i våre større byer. Det fins relativt få murbygninger i Norge som er eldre enn 200–250 år. Så gamle murbygninger bør behandles som særtilfeller. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med bevaring, vedlikehold og utbedring av eldre mur- og betongbygninger. Utbedring av eldre mur- og betongvegger er vist i Byggforvaltning 723.235 Murte fasader. Skader og utbedringsalternativer, mens utbedring av fasadepuss er behandlet i Byggforvaltning 742.864 Fasadepuss. Skader og utbedringsalternativer.
723.321 Sulfatskader i murverk av lettklinkerblokker. Påvisning og utbedring Denne anvisningen omhandler sulfatskader i murverk av lettklinkerblokker. Anvisningen beskriver skade-mekanismer samt felt- og laboratorieundersøkelser, og viser aktuelle utbedringsmetoder. Utførelse av murte vegger av lettklinkerblokker er omtalt i Byggdetaljer 523.133 Murte vegger av lettklinkerblokker mot terreng og 523.242 Murte yttervegger av lettklinkerblokker. Framstilling av lettklinkerblokker og materialegenskaper er beskrevet i 571.201 Murverk. Materialer, typer og egenskaper.
770.111 Mørtler for utbedring og reparasjon av eldre murbygninger Denne anvisningen informerer om mur- og pussmørtler til utbedring og reparasjon av eldre murbygninger. Anvisningen gir retningslinjer for valg av mørtelsammensetning, prøvetaking av eksisterende mørtler, planlegging og utførelse. Kalkmørtler er viet spesiell oppmerksomhet. Anvisningen er derfor særlig aktuell ved utbedring og reparasjon av bygninger murt opp og pusset med kalkrik mørtel. De grunnleggende prinsippene for mørtelvalg gjelder imidlertid all murbebyggelse. Det er lagt vekt på utvendige arbeider. Innvendige konstruksjoner og flater stiller ikke krav til klimabestandighet, men kravene til samvirke mellom mørtel og underlag er de samme.
520.067 Frostnedbrytning av betong og andre porøse byggematerialer Dette bladet behandler frostnedbrytning av betong og andre porøse, sprø byggematerialer. Eksempler er sementbaserte materialer (betong, mørtel, resirkulert betong etc.), steinmaterialer (naturtilslag, naturstein), tegl (murstein, takstein etc.) og lettklinker. Bladet beskriver de viktigste materialparametrene og omtaler kort nedbrytningsmekanismer. Bladet behandler også prøving og levetid, og gir praktiske råd om materialvalg og konstruksjonsutforming for å oppnå god frostbestandighet.
542.801 Fuging og tynne overflatebehandlinger på teglfasader Denne anvisningen omhandler utvendige overflater på teglmurer og behandlingsformer som beholder teglfasadens forband synlig. Anvisningen beskriver fuging, spekking, slemming og ulike skuringsteknikker. Utfordringer knyttet til maling, syrevasking og impregnering er også behandlet. Retningslinjer for planlegging og oppbygging av murte teglvegger som skal stå ubehandlet eller slemmes, er gitt i Byggdetaljer 523.221 Murte teglvegger. Forband, byggemål og modulprosjektering. Utførelse av selve murarbeidet og valg av teglkvalitet er behandlet i Byggdetaljer 542.301 Murt forblending og 523.231 Skallmurvegg med vanger av murstein og murblokker.
723.235 Murte fasader. Skader og utbedringsalternativer Denne anvisningen behandler skader og utbedringsmetoder for murte fasader av teglstein eller murblokker. Fokus er rettet mot skader knyttet til vanntetthet og bestandighet. Skader i tilknytning til beslag mot nedbør er behandlet i Byggforvaltning 720.415 Skader i tilknytning til beslag mot nedbør. Årsaker og utbedring og skader i tilknytning til puss i Byggforvaltning 742.864 Fasadepuss. Skader og utbedringsalternativer.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
770.007 Eldre byggevarer. Sement, betong, betongprodukter, mørtler, naturstein og keramiske produkter Denne anvisningen gir oversikt over sement, betong, betongprodukter, mørtler, naturstein og keramiske produkter som ble brukt i Norge fram til 1960-årene. Anvisningen opplyser om produktene ble produsert i Norge eller om de ble importert, når de kom på markedet, vanlige dimensjoner og kvaliteter, samt bruksområder. Produktbetegnelsene i anvisningen er mest mulig generelle. Handels- og firmanavn benyttes der det har spesiell interesse eller er nødvendig for å skille produktene. Anvisningen vil være nyttig for de som arbeider med vedlikehold, utbedring eller ombygging av eldre bygninger. Utfyllende litteratur er oppgitt i [831]–[839].
700.320 Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler Denne anvisningen gir forslag til intervaller for vedlikehold og utskifting av materialer, komponenter og bygningsdeler. Den beskriver også aktuelle tiltak og henviser til mer utfyllende anvisninger i Byggforskserien. Data om vedlikehold og levetider kan brukes som underlag ved vedlikeholdsplanlegging og beregning av års- og livssykluskostnader.
612.012 Bygningsvern. Definisjoner, kulturminneverdier og råd om bygningspleie Denne anvisningen forklarer viktige begreper innen fagområdet bygningsvern. Den behandler kulturminneverdier og kriterier for vern, og gir råd om bygningspleie. Anvisningen viser også hvordan en kartlegging av verdier i gamle hus kan brukes til å velge ut hva som skal bevares og hvordan det skal tas vare på. Anvisningen må ses i sammenheng med andre anvisninger i serie Byggforvaltning om praktisk bygningsvern.
700.305 Tilstandsanalyse som grunnlag for vedlikeholdsplan Dette bladet beskriver tilstandsanalyse brukt som grunnlag for å planlegge regelmessig vedlikehold av bygninger. Bladet viser i første rekke prinsipper for hvordan man kan gjennomføre tilstandsanalyse, men omtaler også hvordan man kan sette opp en vedlikeholdsplan. Målgruppe for bladet er først og fremst større eiendomsforvaltere med eget personale som kan gjennomføre tilstandsanalyser. Også arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører kan på oppdrag gjennomføre tilstandsanalyser etter prinsipper beskrevet i bladet. Prinsippene som beskrives, omfatter bygning inkludert tekniske installasjoner og utendørs anlegg. Om tilstandsanalyse av småhus, se Byggforvaltning 700.312.
700.110 Byggskader. Oversikt Utgitt i samarbeid med Byggekostnadsprogrammet Denne anvisningen gir oversikt over de vanligste prosessforårsakede byggskadene og hvor de oppstår i bygningen. Utbedring behandles ikke, men er nærmere omtalt i andre anvisninger i Byggforskserien og annen litteratur. Ulike byggskadebegrep er definert i pkt. 03 og 1. Omfang av kostnader knyttet til byggskader i Norge er diskutert under pkt. 2, mens SINTEF Byggforsks byggskadearkiv er beskrevet under pkt. 3. Punkt 4 tar for seg skadekilder, pkt. 5 viser fordelingen av prosessforårsakede byggskader og pkt. 6 omhandler de vanligste prosessforårsakede skadene i de ulike bygningsdelene. Punkt 7 omtaler kort prosessrelaterte tiltak mot byggskader.
723.105 Boligblokker. Modernisering og utbedring av fasader Dette bladet behandler utvendig utbedring og forandring på boligblokker i hovedsak oppført etter 1945 og de konsekvenser modernisering kan få for arkitekturen og områdets særpreg. Endringer inne i boligene får liten eller ingen påvirkning på fasadene og blir bare overfladisk behandlet i bladet. En del generelle retningslinjer for moderniseringsarbeid er omtalt.
726.605 Balkonger. Utbedring, utvidelse og utskifting Bygning fra 1930-årene som har fått nye balkonger. Med noe økt størrelse og nye materialer er de blitt mer anvendelige samtidig som opprinnelig karakter opprettholdes. Foto: [721] Denne anvisningen gir grunnlag for å utbedre, utvide eller bygge nye balkonger på eksisterende bygninger; først og fremst større bolighus av mur og betong, men også småhus. Anvisningen gir oversikt over brukskrav, konstruksjonsprinsipper, utforming og hensyn til bygningens arkitektur. Innglassing av balkonger er behandlet i Byggforvaltning 726.608.
742.303 Ettersyn av murte fasader Denne anvisningen tar for seg ettersyn av murte fasader av teglstein, naturstein eller betongblokker, uten puss eller annen overflatebehandling. Anvisningen beskriver aktuelle kontrollpunkter ved tilstandsregistrering basert på visuelle observasjoner. Anvisningen forklarer også hvordan man vurderer tilstanden til murte fasader. Grunnleggende informasjon om hvordan man kan gjennomføre tilstandsregistrering og hva man generelt bør kontrollere på fasader er gitt i Byggforvaltning 742.302 Ettersyn av murte og pussede fasader. Generelt. Pussede fasader av betong, teglstein og murblokker med og uten overflatebehandling er behandlet i Byggforvaltning 742.304 Ettersyn av pussede fasader. Skader på murte fasader er behandlet i Byggforvaltning 723.235.
742.864 Fasadepuss. Skader og utbedringsalternativer Denne anvisningen omhandler de vanligste skadene på utvendig puss på fasader av teglstein eller murblokker. Anvisningen beskriver skadeårsaker og utbedringsmåter for pussforvitring, lokale overflateskader, løs puss, sprekker og skader på utsmykninger/ornamenter. I tillegg er farge- og strukturvariasjoner og saltutslag omtalt. Skader på puss på isolasjon er ikke behandlet i anvisningen. Utbedring av pusskader på denne typen fasadesystemer bør planlegges i dialog med systemleverandøren. Overflatebehandling av puss og utbedring av puss med rene kalkmørtler er beskrevet i Byggforvaltning 742.663 Maling av pussede fasader på eksisterende bygninger og 770.111 Mørtler for utbedring og reparasjon av eldre murbygninger. Skader og utbedringsmåter for murte fasader av teglstein eller murblokker er behandlet i Byggforvaltning 723.235 Murte fasader. Skader og utbedringsalternativer.
573.250 Maling, beis, olje og lakk. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver vanlige typer maling, beis, olje, voks og lakk som brukes i og på bygninger. Anvisningen gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling og er ment som en hjelp til å spesifisere ønskede og nødvendige egenskaper. Produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling er ikke omtalt.
700.305 Tilstandsanalyse av bygninger og bygningsdeler Denne anvisningen beskriver metode for å gjennomføre tilstandsanalyse av bygninger og gir anbefalinger for hvordan tilstandsanalyse kan brukes. Anvisningen legger spesiell vekt på avklaring av formål og planlegging av analysen. Videre gis det en oversikt over hvor i Byggforskserien man finner beskrivelser av skadeutsatte konstruksjoner. Målgruppa er først og fremst eiere og forvaltere av yrkesbygninger og boligselskaper som har behov for informasjon om bygningenes tilstand, samt de som utfører tilstandsanalyser i slike bygninger. Anvisningen kan også brukes ved tilstandsanalyse av boliger, men omtaler ikke tilstandsanalyse av bolig ved salg. Tilstandsanalyse av tekniske installasjoner som elektriske anlegg, VVS-anlegg og heiser kan inngå i tilstandsanalyse, men er ikke omtalt i detalj.