321.028 Brannsikkerhet. Dokumentasjon av utførelse Denne anvisningen beskriver dokumentasjon av brannteknisk utførelse. I hierarkiet av brannsikkerhetsdokumentasjon er utførelse nivå C, se fig. 01. De øvrige nivåene er behandlet i: – Nivå A: Planlegging 321.026 Brannsikkerhet. Dokumentasjon av brannsikkerhetsstrategi – Nivå B: Planlegging 321.027 Brannsikkerhet. Dokumentasjon av detaljprosjektering – Nivå D: Byggforvaltning 626.102 Dokumentasjon av brannsikkerhet for bygninger i bruk En overordnet beskrivelse av alle nivåene i dokumentasjonshierarkiet fins i Planlegging 321.025 Brannsikkerhet. Dokumentasjon av prosjektering, utførelse og kontroll – oversikt. Uavhengig kontroll av brannsikkerhet er behandlet i Planlegging 321.029 Brannsikkerhet. Gjennomføring og dokumentasjon av uavhengig kontroll.
520.315 Brannbeskyttelse av stålkonstruksjoner Dette bladet beskriver metoder og materialer for brannbeskyttelse av bærende stålkonstruksjoner. Anvisningene i bladet kan brukes til valg av metode og dimensjonering av brannbeskyttelsen. Det forutsettes at stålet er 100 % utnyttet og at kritisk ståltemperatur er 500 °C. Mer nyansert beregning i hvert enkelt tilfelle kan gi mer optimale løsninger.
571.403 Metaller til bygningsbruk. Klassifisering og egenskaper Denne anvisningen omhandler metaller og metallegeringer egnet for bruk til bygninger. Anvisningen gir en oversikt over klassifisering og metalltyper. I tillegg angir anvisningen typiske verdier for materialegenskaper for de omtalte metallene. Metallene beskrevet i denne anvisningen er utvalgt med utgangspunkt i en analyse av hvilke metaller som er hyppigst brukt og hvilke som antas å bli mer brukt i framtiden. Oversikt over bruksområder og hensyn med tanke på prosjektering er gitt i Byggdetaljer 571.404 Metaller til bygningsbruk. Bruksformål og prosjektering.
571.404 Metaller til bygningsbruk. Bruksformål og prosjektering Denne anvisningen omhandler metaller og metallegeringer egnet for bruk i bygninger. Anvisningen gir en generell oversikt over bruksområder og beskriver hensyn og betingelser angående prosjektering, herunder overflatebehandling, miljøforhold og formater. Anvisningen tar ikke for seg festemidler og armeringsstål. Metallene beskrevet i denne anvisningen er utvalgt med utgangspunkt i en analyse av hvilke metaller som er hyppigst brukt og hvilke som antas å bli mer brukt i framtiden. De samme metallene er omtalt i Byggdetaljer 571.403 Metaller til bygningsbruk. Klassifisering og egenskaper.
520.320 Brannteknisk klassifisering og dokumentasjon av materialer og bygningsdeler Dette bladet gir en generell innføring i brannteknisk klassifisering av materialer og bygningsdeler i henhold til teknisk forskrift til plan- og bygningsloven med veiledning, og aktuelle standarder. Bladet gir en oversikt over branntekniske betegnelser samt en generell beskrivelse av hvordan brannmotstand i bygningsdeler kan dokumenteres.
573.250 Maling, beis og lakk. Typer og egenskaper Dette bladet inneholder en beskrivelse av de vanligste maling-, beis- og lakktypene som brukes i og på bygninger. Bladet omfatter ikke produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling. Punkt 1–5 gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling, mens pkt. 6–8 gir en beskrivelse av ulike typer maling, beis og lakk.
421.522 Emisjoner fra byggevarer. Anbefalte grenseverdier Denne anvisningen omhandler anbefalte grenseverdier for emisjoner av kjemiske forbindelser til inneluft fra nye byggematerialer. Byggdetaljer 421.523 Emisjoner fra byggevarer. Måling i laboratorium og resultater gir en nærmere beskrivelse av typer og mengder emisjoner fra ulike materialgrupper, og omtaler målemetoder. Emisjoner fra innredninger og møbler kan også ha en betydelig påvirkning på inneluft. Det er ikke behandlet i denne avisningen.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
321.051 Brannenergi i bygninger. Beregninger og statistiske verdier Denne anvisningen gir en overordnet innføring i beregning av brannenergi i bygninger etter NS-EN 1991-1-2. Den angir også statistiske verdier for variabel brannenergi i noen ulike virksomheter og lokaler. Brannenergi brukes blant annet til å beregne størrelse på brannseksjoner og vurdere nødvendig brannmotstand for brann- og seksjoneringsvegger, se Planlegging 321.030 Brannteknisk oppdeling av bygninger. Hensikten med anvisningen er å gi prosjekterende et underlag for å beregne brannenergi i bygninger.
740.218 Renhold av inventar- og innredningsoverflater. Midler og metoder Dette bladet omhandler renhold av inventar- og innredningsoverflater i boliger, barnehager, skoler, idrettshaller, kontorer, butikker, helseinstitusjoner og bygninger med tilsvarende renholdsbehov. Bladet redegjør for aktuelle midler, utstyr, metoder og frekvenser for renhold og lettere vedlikehold. Det er lagt vekt på å beskrive praktiske løsninger som vil tilfredsstille de fleste brukerkravene. Renhold av golv er behandlet i Byggforvaltning 741.203 og 741.204.
421.132 Fukt i bygninger. Teorigrunnlag Dette bladet gir en innføring i teorigrunnlaget vedrørende fukt i luft og materialer i bygninger. Det redegjør for bruk av luftfuktighetsdiagram og beregninger som kan være aktuelle ved vurdering av fare for fuktskader. Bladet behandler også diagrammer med fukttekniske data for opptak og innhold av fukt i luft og materialer. Transport av vann i væskefase er ikke behandlet. For mer detaljert teori og beregninger, se [821].
474.531 Fuktmåling i bygninger. Instrumenter og metoder Denne anvisningen behandler måling av fukt i bygninger. Anvisningen beskriver aktuelle instrumenttyper og metoder for å kartlegge eller måle fukt i materialer og konstruksjoner. Anvisningen angir ikke detaljerte krav til fuktinnhold. En innføring i teorigrunnlaget for fukt i bygninger er gitt i Byggdetaljer 421.132 Fukt i bygninger. Teorigrunnlag. Byggdetaljer 474.533 Byggfukt. Uttørking og forebyggende tiltak omhandler tiltak mot byggfukt i nye bygningskonstruksjoner. En mer omfattende behandling av fuktteori og -måling er gitt i håndboka Fukt i bygninger [751]. Anvisningen henvender seg til de som utfører fuktmålinger i bygninger og til bestillere og mottagere av fuktundersøkelser.
474.533 Byggfukt. Uttørking og forebyggende tiltak Dette bladet omhandler tiltak mot byggfukt i nye bygningskonstruksjoner. Det viser typiske byggfuktnivåer i materialer og konstruksjoner, og hvor mye de bør tørkes for å unngå inneklimaproblemer, bygningsskader og forsinkelser. Bladet beskriver aktive tørkemetoder for bygninger og viser hvordan man kan beregne nødvendig uttørkingstid.
520.320 Brannteknisk klassifisering og dokumentasjon av bygningsdeler og byggeprodukter Denne anvisningen omhandler brannteknisk klassifisering av bygningsdeler, byggprodukter og materialer i henhold til byggteknisk forskrift med veiledning, og aktuelle standarder. Anvisningen gir en oversikt over branntekniske betegnelser, prøvingsmetoder for egenskaper ved brannpåvirkning samt en generell beskrivelse av hvordan bygningsdelers brannmotstand kan dokumenteres.
573.250 Maling, beis, olje og lakk. Typer og egenskaper Denne anvisningen beskriver vanlige typer maling, beis, olje, voks og lakk som brukes i og på bygninger. Anvisningen gir en oversikt over oppbygningen og egenskapene til en overflatebehandling og er ment som en hjelp til å spesifisere ønskede og nødvendige egenskaper. Produkter som fortrinnsvis brukes på metaller eller ved industrielt påført overflatebehandling er ikke omtalt.
321.028 Brannsikkerhet. Utførelse Denne anvisningen gir en innføring i dokumentasjon av brannteknisk utførelse i et byggeprosjekt. Anvisningen beskriver: – krav til dokumentasjon av utførelse – innhold i og utarbeidelse av dokumentasjon – rutiner for kvalitetssikring av utført arbeid – kommunikasjon mellom utførende og prosjekterende – endringer og avvik i utførelsesfasen Målgruppa for anvisningen er utførende foretak, byggherrer, kontrollforetak, ansvarlig søker og bygningsmyndighetene i kommunen.
474.533 Uttørking og forebygging av byggfukt Denne anvisningen forklarer hvordan man kan forebygge og tørke ut uønsket byggfukt i materialer ved bygging. Anvisningen gir anbefalinger om: – forebyggende tiltak, som riktig planlegging og materialhåndtering – metoder for uttørking av nybygg – systemer for oppvarming og fordeling av tørkeluft – avfuktere, herunder sorpsjonsavfuktere og kondensavfuktere – uttørkingstider for betong og tre, med eksempler på beregning Målgruppe er prosjekterende, byggherrer, entreprenører, leverandører av byggvarme- og byggtørketjenester.