744.105 Utbedring og omlegging av overlappstekning Dette bladet gir råd om utbedring og omlegging av overlappstekning på eldre hus. Bladet omhandler først og fremst tak tekket med takstein, men beskriver også skifertak, bordtak, takspon/shingel/stikker/flis, asfalt takshingel og asbestsementplater. Undertak, sløyfer og lekter er omtalt i et eget kapittel. Utbedring av tekning med profilerte takplater og asfalt takbelegg er behandlet i henholdsvis Byggforvaltning 744.202 og 744.201. Legging av torvtak er behandlet i Byggdetaljer 544.803.
744.103 Taktekking av tegl- og betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon på eldre bygninger Denne anvisningen gir oversikt over taktekning av tegltakstein, betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon slik de ble brukt på mindre bygninger i tidligere tider. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med å bevare og utbedre eldre bygninger. Tekninger som kom i bruk fra 1950-årene, er behandlet i andre anvisninger og fins i Byggforskseriens historiske arkiv. Se også Byggforvaltning 744.803 Tradisjonelle torvtak, 744.105 Utbedring og omlegging av overlappstekning og 725.012 Bærekonstruksjoner av tre for tak i eldre boligbygninger.
742.245 Fjerning av maling fra fasader Dette bladet behandler de mest aktuelle metodene for å fjerne maling fra fasader av tre, betong, puss og upusset teglmurverk. Bladet gir en oversikt over mekanisk og kjemisk malingsfjerning samt varmebehandling.
470.112 Miljøriktig valg av produkter. ECOproductmetoden ECOproduct er en metode laget for å foreta miljøriktige produktvalg i et byggeprosjekt. Denne anvisningen beskriver hvordan man benytter metoden. Informasjon fra miljødeklarasjon (Environmental Product Declarations – EPD) for et produkt må ligge til grunn for å nyttiggjøre seg metoden. Anvisningen retter seg mot alle aktører i bygg- og anleggsbransjen. Den forutsetter generell kjennskap til miljødeklarasjoner, se Byggdetaljer 470.103 Miljødeklarasjoner av byggevarer.
570.111 Helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved bruk av bygningsmaterialer Dette bladet inneholder anvisninger for tiltak knyttet til helse, miljø og sikkerhet (HMS) ved håndtering og bruk av bygningsmaterialer og stoffer i byggeperioden. Bladet beskriver krav og anbefalinger, samt personlig verneutstyr. I tillegg beskrives HMS-hensyn ved aktuelle bygningsmaterialer. Bladet tar ikke for seg ergonomi eller støt-/falltilfeller, og utstyr som hjelm, vernesko og fysiske sikringstiltak er ikke omtalt.
612.012 Bygningsvern. Definisjoner, kulturminneverdier og råd om bygningspleie Denne anvisningen forklarer viktige begreper innen fagområdet bygningsvern. Den behandler kulturminneverdier og kriterier for vern, og gir råd om bygningspleie. Anvisningen viser også hvordan en kartlegging av verdier i gamle hus kan brukes til å velge ut hva som skal bevares og hvordan det skal tas vare på. Anvisningen må ses i sammenheng med andre anvisninger i serie Byggforvaltning om praktisk bygningsvern.
770.007 Eldre byggevarer. Sement, betong, betongprodukter, mørtler, naturstein og keramiske produkter Denne anvisningen gir oversikt over sement, betong, betongprodukter, mørtler, naturstein og keramiske produkter som ble brukt i Norge fram til 1960-årene. Anvisningen opplyser om produktene ble produsert i Norge eller om de ble importert, når de kom på markedet, vanlige dimensjoner og kvaliteter, samt bruksområder. Produktbetegnelsene i anvisningen er mest mulig generelle. Handels- og firmanavn benyttes der det har spesiell interesse eller er nødvendig for å skille produktene. Anvisningen vil være nyttig for de som arbeider med vedlikehold, utbedring eller ombygging av eldre bygninger. Utfyllende litteratur er oppgitt i [831]–[839].
742.241 Fasaderengjøring Dette bladet omhandler rengjøring av fasader. Bladet gir oversikt over rengjøringsmetoder og hva som egner seg for ulike fasadematerialer. Tilsmussing av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.240. Utforming av fasader er behandlet i Byggdetaljer 542.022. Fjerning og forebygging av graffiti er behandlet i Byggforvaltning 742.243. Fjerning av maling er behandlet i Byggforvaltning 742.245.
742.240 Tilsmussing av fasader Dette bladet omhandler tilsmussing av fasader. Bladet gir en oversikt over de viktigste smusstypene, ytre forhold som påvirker fasadetilsmussing og smusstypenes løselighet. Utforming av fasader for å redusere tilsmussing er behandlet i Byggdetaljer 542.022. Rengjøring av fasader er behandlet i Byggforvaltning 742.241.
525.933 Sikringsutstyr for arbeid på tak Utgitt i samarbeid med Direktoratet for arbeidstilsynet Dette bladet behandler sikringsutstyr for arbeid på tak. Bladet omtaler både midlertidig utstyr beregnet for bygg under oppførelse og større vedlikeholdsarbeid, og permanent utstyr som er fastmontert på taket. Bladet gir en oversikt over kravene til sikringsutstyr og angir hvilke tiltak som er påkrevd i henhold til gjeldende offentlige bestemmelser. Bladet viser eksempler på feste- og tettedetaljer og på utforming av dokumentert sikringsutstyr som er på markedet. For detaljopplysninger, se Arbeidstilsynets forskrifter m.m., jf. pkt. 05. Snøfangere regnes ikke som sikringsutstyr for arbeid på tak, men montering av snøfanger bør planlegges sammen med montering av sikkerhetsutstyr.
700.320 Intervaller for vedlikehold og utskifting av bygningsdeler Denne anvisningen gir forslag til intervaller for vedlikehold og utskifting av materialer, komponenter og bygningsdeler. Den beskriver også aktuelle tiltak og henviser til mer utfyllende anvisninger i Byggforskserien. Data om vedlikehold og levetider kan brukes som underlag ved vedlikeholdsplanlegging og beregning av års- og livssykluskostnader.
700.305 Tilstandsanalyse som grunnlag for vedlikeholdsplan Dette bladet beskriver tilstandsanalyse brukt som grunnlag for å planlegge regelmessig vedlikehold av bygninger. Bladet viser i første rekke prinsipper for hvordan man kan gjennomføre tilstandsanalyse, men omtaler også hvordan man kan sette opp en vedlikeholdsplan. Målgruppe for bladet er først og fremst større eiendomsforvaltere med eget personale som kan gjennomføre tilstandsanalyser. Også arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører kan på oppdrag gjennomføre tilstandsanalyser etter prinsipper beskrevet i bladet. Prinsippene som beskrives, omfatter bygning inkludert tekniske installasjoner og utendørs anlegg. Om tilstandsanalyse av småhus, se Byggforvaltning 700.312.
744.103 Taktekking av tegl- og betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon på eldre bygninger Denne anvisningen gir oversikt over taktekning av tegltakstein, betongtakstein, skifer, bordtak, kavletak og takspon slik de ble brukt på mindre bygninger i tidligere tider. Anvisningen er ment som et hjelpemiddel for alle som arbeider med å bevare og utbedre eldre bygninger. Tekninger som kom i bruk fra 1950-årene, er behandlet i andre anvisninger og fins i Byggforskseriens historiske arkiv. Se også Byggforvaltning 744.803 Tradisjonelle torvtak, 744.105 Utbedring og omlegging av overlappstekning og 725.012 Bærekonstruksjoner av tre for tak i eldre boligbygninger.
700.305 Tilstandsanalyse av bygninger og bygningsdeler Denne anvisningen beskriver metode for å gjennomføre tilstandsanalyse av bygninger og gir anbefalinger for hvordan tilstandsanalyse kan brukes. Anvisningen legger spesiell vekt på avklaring av formål og planlegging av analysen. Videre gis det en oversikt over hvor i Byggforskserien man finner beskrivelser av skadeutsatte konstruksjoner. Målgruppa er først og fremst eiere og forvaltere av yrkesbygninger og boligselskaper som har behov for informasjon om bygningenes tilstand, samt de som utfører tilstandsanalyser i slike bygninger. Anvisningen kan også brukes ved tilstandsanalyse av boliger, men omtaler ikke tilstandsanalyse av bolig ved salg. Tilstandsanalyse av tekniske installasjoner som elektriske anlegg, VVS-anlegg og heiser kan inngå i tilstandsanalyse, men er ikke omtalt i detalj.